Door: Sytse Buwalda
Het is 18 oktober. De musici komen voor de eerste repetitie van Allerzielen – Rouw zonder grenzen. Bekende, maar ook een paar nieuwe gezichten. Zangeres Lucette van den Berg komt stralend binnen met taart. Gitarist Erik Raayman en ud-speler Haytham Safia hebben er ook duidelijk zin in. Samen gaan we op ontdekkingsreis in het Engels, Latijn, Ladino, Jiddisch en Arabisch, waarbij oude en nieuwe melodieën zich vermengen in een zoektocht naar onze gemeenschappelijk bron en onze eigenheid. Een zoektocht die ons al bij de eerste tonen weet te raken.
Voor Heleen en mij is het spannend om te zien of onze visie om drie culturen samen te brengen ook daadwerkelijk gaat werken. Een aantal NBC-vrienden, aanwezig bij de laatste repetitie, zijn verrast, enthousiast en geraakt door de bijzondere combinaties. Wanneer we bij de generale repetitie voor het eerst het tijdelijk stenenmonument gebruiken voegt dat een emotionele lading toe, die zelfs tijden de repetitie grote impact heeft.
Repetities en concerten zijn twee verschillende dingen. Wanneer je met dertien musici en een groot stenenmonument onderweg bent, weet je dat er altijd ergens een uitdaging ligt. In dit geval was het de opstelling; want hoe woeker je met ruimte zonder de ruimtelijkheid te verliezen. We gingen van klein (Deventer), middel (Amsterdam) naar groot (Zwolle). Daarnaast bezochten we dit jaar maar liefst drie nieuwe locaties! Hierdoor hebben we voor het eerst in vijf provincies gezongen. De indrukwekkende Petruskerk in Oisterwijk bracht hemelse akoestiek, de enorme Nieuwe Kerk in Delft (ik heb daar nu zo’n 6500 stappen liggen) gaf ons transparante klank en verstaanbaarheid, en de magische Synagoge in Groningen warmte en leven.
Gelukkig was de geweldige Lucas Dragt, ontwerper van het tijdelijk stenenmonument, er bij elk concert bij om het herdenken in goede banen te leiden. Het verzoek voor het maken van een kleine impressie van RTV-Oost gaf ons daarnaast de mogelijkheid om het belang van verbinding in deze tijd te benadrukken.
Het was een cadeautje om op deze bijzondere plekken te musiceren met de magische combinatie van muziek uit drie culturen; het pakken en bij je dragen van je eigen herdenkingssteen en het gezamenlijk herdenken met het stenenmonument. En dan het moment dat we onze dierbaren letterlijk en figuurlijk in het licht zetten: Lux aeterna. Het raakte me elke keer. Deze reactie van een bezoeker vat het mooi samen: Waar ook ter wereld de muziek vandaan kwam – het was liefde. Ik wilde blijven, na afloop- in de warmte en de magie die jullie gecreëerd hebben.